دیه

نرخ دیه مو و دیه ابرو چقدر است

  • اگرچه ماده 301 یک حکم عام است و ماده 372 نیز حکم خاصی را بیان می‌کند اما ظهور ماده 301 آن قدر قوی و محکم است که به طور خاص بر دیه ابرو نیز تاثیر می‌گذارد.

بهزاد اکبرآبادی در ادامه مباحث دیه مو، اظهارکرد: ممکن است با استفاده از ملاک ماده 368 قانون مجازات اسلامی که برای روییدن ریش، ثلث دیه تعیین شده، برای روییدن ابرو هم ثلث دیه آن یعنی 83 .3 دینار تعیین می‌شود.

اکبرآبادی خاطرنشان کرد: ابرویی که دوباره روییده می‌شود معمولا در مواردی است که کسی ابروی دیگری را می‌تراشد بنابراین از بین بردن ابرو به معنای کندن یا سوزاندن آن نیست بله تراشیدن هم عنصر مادی این جرم است.

وی افزود: ظاهر این ماده نشان می‌دهد که دیه ابروهای زن و مرد یکسان است چون مقدار مقطوعی برای دیه تعیین شده است و به تناسب دیه کامل نیست تا گفته شود که دیه کامل زن و مرد باید درنظر گرفته شود.

اکبرآبادی تصریح کرد: این حکم با مفاد ماده 301 ق.م.ا تعارض دارد زیرا در این ماده آمده است: دیه زن و مرد یکسان است تا وقتی که مقدار دیه به ثلث دیه کامل برسد در آن صورت دیه زن نصف دیه مرد است.

وی ادامه داد: برای حکم این ماده در صورتی که مجموع دو ابروی زن را از بین برود باید دیه او به 250 دینار تقلیل پیدا کند چون 500 دینار بیشتر از ثلث دیه کامل است و اگرچه نتیجه این می‌شود که دیه از بین بردن یک ابرو و دو ابروی زن مساوی باشد و در هر دو صورت باید 250 دینار پرداخت شود اما حکم آمرانه ماده 301 را نمی‌توان رها کرد.

اگر بر کودکی که هنوز مو و ابرو در نیاروده است جنایتی وارد شود که قابلیت در آوردن مو را از دست بدهد، دیه‌ای برای این جنایت تعیین نشده است، بنابراین دادگاه بر اساس نظر کارشناس، برای آن ارش تعیین می‌کند.

این عضو پیوسته انجمن جرم شناسی ایران عنوان کرد: در جمع این دو ماده راه‌هایی مطرح می‌شود که عبارتند از: ماده 301 مخصوص مواردی است که دیه مقطوعی ندارد بنابرانی دیه ابرو که به صورت مقطوع پیش بینی شده است از مشمول ماده 301 خروج موضوعی دارد و نیز این ماده حکمی عام را بیان می‌کند و ماده 372 برای موردی خاص است که عموم ماده 301 را تخصیص می‌زند.

وی گفت: اگرچه ماده 301 یک حکم عام است و ماده 372 نیز حکم خاصی را بیان می‌کند اما ظهور ماده 301 آن قدر قوی و محکم است که به طور خاص بر دیه ابرو نیز تاثیر می‌گذارد.

اکبرآبادی درپایان افزود: بنابراین باید چنین توجیه کرد که در ماده 372 تا دیه یک ابرو برای زن و مرد مساوی است ما در مورد دو ابرو و دیه بیشتر از ثلث دیه کامل باید به عموم ماده 301 عمل کرد و دیه زن را به نصف تقلیل داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا