وکیل معاضدتی
آیا می دانید وکیل معاضدتی چیست؟
با ما در ایران پریسونس همراه باشید
…
وکیل معاضدتی کیست؟
در صورتی که فرد تمکن مالی نداشته باشد میتواند از کانون وکلا درخواست وکیل معاضدتی کند. کانون وکلا نیز پس از بررسی شرایط متقاضی، وکیل معاضدتی به وی معرفی می کند. این نوع وکیل، مخصوص کسانی است که بضاعت و توان مالی کافی، برای گرفتن وکیل ندارند؛ چرا که وکیل معاضدتی حق دریافت هیچ وجهی تحت عناوین حقالمشاوره، حقالوکاله و غیره را به استثنای هزینه تمبردادرسی از موکل خویش ندارد.
فلسفه پیشبینی نهاد«وكیل معاضدتی»توسط كانون وكلا چیست؟
از جمله حقوق اولیه و اساسی هر فرد حق داشتن وکیل است. همان طور که در اصل 35 قانون اساسی آمده:«در همه دادگاه ها طرفین دعوا حق دارند برای خود وکیل انتخاب نمایند و اگر توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشند، باید برای آنها امکانات تعیین وکیل فراهم گردد». قسمت اخیر اصل مذکور در خصوص استفاده از این حق برای کسانی است که توانایی تعیین وکیل را ندارند و در آن تصریح شده است که باید برای آن ها امکانات تعیین وکیل فراهم شود. ملاحظه میشود قانون اساسی به عنوان میثاق ملی ما پذیرفته است که از جمله معیارهای اساسی دادرسی عادلانه برخورداری اصحاب دعوا از دانش و تخصص وکیل دادگستری است. عدالت قضایی ایجاب میکند که اقشار کم درآمد و بی بضاعت در برخورداری از وکیل در عسروحرج قرار نگیرند. این دسته از افراد می توانند به تجویز ماده 24 قانون وکالت مصوب 1315 از کانون وکلای دادگستری تقاضای معاضدت کنند.
شرایط استفاده از وكیل معاضدتی
کسانی که قدرت تادیه حقالوکاله ندارند می توانند از کانون وکلا تقاضای وکیل معاضدت نمایند، مشروط به اینکه دعوا با اساس و راجع به شخص تقاضاکننده باشد. بنابراین مطابق این ماده سه شرط پیشبینی شده که دو شرط آن ناظر به متقاضی است و شرط دیگر ناظر به دعواست. شروط ناظر به متقاضی از این قرار است:
1) متقاضی توانایی پرداخت حقالوکاله را نداشته باشد.
2) متقاضی شخصا ذی نفع و ذی سمت در دعوا باشد و اما شرط ناظر بر دعوا این است که دعوای مطروحه مستند به دلیل باشد و واهی یا واجد ایذا و اذیت برای طرف مقابل نباشد. در عین حال این شرط ناظر به زمانی است که خواهان متقاضی باشد. بنابراین شرط مذکور قابل تعمیم به خوانده نیست به عبارتی در فرضی که خوانده دعوا متقاضی معاضدت باشد ملحوظ داشتن این شرط موضوعا منتفی است.
كانون وكلا چگونه این شرایط را در فرد متقاضی احراز میكند؟
متقاضی وکیل معاضدت باید نامه ای از معتمدان محلی یا نیروی انتظامی محل اقامت خود مبنی بر عدم توانایی پرداخت حقالوکاله و همچنین رونوشت مدارک دعوا را ضمیمه درخواست کند.
در صورتی که اداره معاضدت قضایی لازم بداند که توضیحاتی از تقاضاکننده وکیل معاضدتی بخواهد وی به وسیله نامه احضار میشود. همچنین اداره معاضدت می تواند تحقیقاتی در دلایل دعوا کند و هرگاه تشخیص دهد که مقصود تقاضاکننده سوءاستفاده است از تعیین وکیل خودداری و تقاضا را رد میکند. در صورت رد، تقاضاکننده میتواند ظرف ده روز به هیئت مدیره کانون شکایت کند و رای هیئت مدیره در این خصوص قطعی است. علاوه بر مستنداتی که متقاضی معاضدت ابراز میدارد اداره معاضدت نیز میتواند به منظور احراز شرایطی که بیان شد توضیحات لازم را از متقاضی بخواهد یا اینکه راسا تحقیق کند. در عین حال در فرضی که حکم بر اعسار از پرداخت هزینه دادرسی متقاضی معاضدت صادر شده باشد به دلالت ماده 513 قانون آیین دادرسی مدنی ارایه حکم مزبور کفایت میکند و نیاز به ابراز دلیل دیگری نیست.
منظور از وکالت معاضدتی چیست؟
وکالت معاضدتی بدین معنی است که وکالتی از طرف کانون وکلا در امور حقوقی طبق قانون و آییننامههای مربوط به وکلا ارجاع میشود. شرط اساسی و اولیه وکیل معاضدتی، این است که وکیل دارای پروانه معتبر وکالت دادگستری باشد. منظور از معتبر، آن است که وکیل در حال تعلیق نباشد. البته قانون گذار شرایط خاصی را در این خصوص پیشبینی نکرده و موسسه معاضدت میتواند در سال لااقل سه مورد وکالت معاضدتی به وکلا ارجاع دهد. لازم به ذکر است که ارجاع وکالت معاضدتی به کارآموزان وکالت به دلالت ماده 46 آییننامه لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری ممنوع است.
حقالوكاله وكیل معاضدتی چگونه تعیین میشود؟
از جمله تکالیف وکیل معاضدتی که در قانون وکالت پیشبینی شده، تنظیم وکالتنامه با موکل یعنی متقاضی معاضدت است. در ماده 23 این قانون مصرح است که چنانچه موکل محکومله واقع شود حقالوکاله قانونی از آنچه وصول شود به او پرداخت میشود. بنابراین پرداخت حقالوکاله وکیل معاضدتی مقید به دو شرط است: شرط اول این که موکل محکومله واقع شود و شرط دوم اینکه محکومبه وصول شود. بنابراین چنانچه موکل در دعوای مطروحه محکومله واقع نشود یا بنا به دلایلی محکومبه، قابل وصول نباشد وکیل معاضدتی از دریافت حقالوکاله محروم خواهد بود. منظور از حقالوکاله قانونی حقالوکالهای است که طرفین در قرارداد حقالوکاله تنظیمی به توافق رسیدهاند. در عین حال در فرضی که حقالوکاله قابل وصول نباشد یا موکل محکومله واقع نشود یا اینکه موکل خوانده دعوا باشد، محلی برای تامین آن پیشبینی شده است.
در ماده 10 قانون تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری مصوب 1355 آمده است که هر سال مبلغی بابت حقالوکالههای تسخیری و معاضدتی در بودجه کل کشور پیشبینی و به کانونهای وکلا پرداخت خواهد شد. در پایان باید گفت که وکیل از آنجا که بر اساس تکلیف قانونی معاضدت را قبول میکند در زمان تنظیم وکالتنامه بابت حقالوکاله چیزی از موکل دریافت نمیکند. همانگونه که ذکر شد وکیل معاضدتی با اجتماع شرایطی مستحق دریافت حقالوکاله است بنابراین شایسته نیست وکیل را مکلف به الصاق و ابطال تمبر مالیاتی بر روی وکالتنامه کنیم. مضافا اینکه وکالت معاضدتی از شمول ماده 103 قانون مالیاتهای مستقیم که وکیل را مکلف به پرداخت مالیات از طریق ابطال تمبر مالیاتی نکرده است، خروج موضوعی دارد.
آیا وكیل معاضدتی میتواند از قبول وكالت در پرونده خودداری كند ؟
در ماده 31 قانون وکالت تصریح شده است وکلا باید وکالت معاضدتی را که از طرف کانون به آن ها ارجاع میشود قبول کنند و همچنین در ماده 33 این قانون تاکید شده است که وکلای دادگستری مکلفند هر سال در سه دعوای حقوقی به عنوان معاضدت قبول وکالت کنند؛ بنابراین پذیرش آن برای وکلا تکلیف قانونی است و عدم پذیرش آن یا احساس مسئولیت نکردن در قبال وکالت معاضدتی و اهمال در انجام وظیفه تخلف انتظامی برای وکیل محسوب میشود. باید دقت داشت که گرچه وکالت عقد جایزی است و وکیل هروقت اراده کند میتواند استعفا دهد لکن این قاعده در وکالت معاضدتی وجود ندارد زیرا قبول معاضدت، تکلیفی است که قانون گذار به وکیل واگذار کرده است. در عین حال با استناد به جایز بودن عقد وکالت موکل میتواند وکیل خود را عزل کند ولی برای جلوگیری از دور و تسلسل باید پذیرفت که موکل دیگر حق استفاده از وکیل معاضدتی را نخواهد داشت. نکتهای که از نظر نباید دور بماند این است که در صورت معرفی وکیل از سوی موکل، وکالت معاضدتی مرتفع میشود.