12 مطلب درباره دیه
-
بر طبق بند ب ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری اگر میزان محکومیت دیه کمتر از یک دهم دیه کامل باشد قابل تجدید نظر خواهی است و رای دادگاه بدوی در این خصوص قطعی است.
1- چهار ماهی که در آن ها دیه تغلیظ می شود یعنی یک سوم دیه کامل اضافه می شود عبارت اند از محرم – رجب – ذی القعده – ذی الحجه
2- اضافه شدن دیه در ماه حرام فقط مخصوص فوت است و شامل سایر جراحات یا صدماتی که منجر به فوت شده نمی شود خواه عمدی باشد یا غیر عمدی.
3- شرط اضافه شدن دیه در ماه های حرام این است که رفتار مرتکب (فعل مادی) و فوت می بایستی هر دو در ماه حرام باشد.
4- در اضافه شدن دیه در ماه حرام (تغلیظ) فرقی بین زن و مرد، مسلمان و غیر مسلمان و بالغ و نا بالغ نیست.
5- دیه کودک و بزرگسال (بالغ، نا بالغ) در همه حالات یکسان است و یک دیه کامل محسوب می شود. حتی دیه جنینی که روح در او دمیده شده است دیه کامل است.
6- دیه ای که به ورثه به ارث می رسد به نسبت سهم الارث آن ها تقسیم می شود فقط بستگان مادری اگر در بین وراث باشند از دیه ارث نمی برند.
7- مهلت پرداخت دیه در جرایم عمدی یک سال قمری و از جرایم شبه عمد دو سال قمری و در جرایم خطای محض سه سال قمری است.
نکته: این مهلت پرداخت ارتباطی با شرکت بیمه در خسارات ناشی از وسایل نقلیه ندارد.
8- بر طبق ماده 10 قانون بیمه شخص ثالث، دیه زن و مرد در خصوص فوت بر اثر وسیله نقلیه از سوی شرکت بیمه گر، مساوی پرداخت می شود.
9- بر طبق تبصره ماده 551 قانون مجازات اسلامی، اگر شخصی که فوت شده زن باشد ما به التفاوت دیه زن و مرد از محل صندوق تامین خسارت های بدنی پرداخت می شود. به عبارت دیگر وراث زن فوت شده دیه ای معادل یک مرد فوت شده دریافت می کنند.
10- بر طبق ماده 554 قانون مجازات اسلامی دیه اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی به اندازه دیه مسلمان است و تفاوتی در این خصوص نیست.
11- بر طبق بند ب ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری اگر میزان محکومیت دیه کمتر از یک دهم دیه کامل باشد قابل تجدید نظر خواهی است و رای دادگاه بدوی در این خصوص قطعی است.
12- ملاک و معیار پرداخت دیه، قیمت زمان پرداخت است نه زمان وقوع حادثه یا جنایت.