دمنوش، هم نوشیدنی هم دارویی بی نظیر…
سیلقه ی نوشیدنی ها در مردم متفاوت است و بیشتر مردم به دنبال نوشیدنی هایی هستند که علاوه بر نشاط، طعم و عطر، دارای خواصی باشند که هم جنبه درمانی داشته و هم برای رفع خستگی مفید باشند. در مقاله امروز قصد داریم درباره مصرف دمنوش، ضامن سلامتی شما صحبت کنیم.
تاریخچه دمنوش ها
بیشینه ی دمنوش ها از کشور های آسیایی و خاورمیانه می آید. چینی ها به ظاهر نخستین بار از بوته ای گیاهی که دارای برگ های سبز و خزم و دندانه دار به نام چای است به عنوان دمنوش گیاهی در حدود پنج هزار سال پیش در سرزمین چین استفاده نمودند و طی سه قرن گذشته در انگلیس آن را به عنوان یک نوشیدنی غالب در کلیه کشورها به طور معمول و بهره وری کلان اقتصادی بردند.
دمنوش ها از گذشته تاکنون در کنار قهوه که همیشه در همه جای جهان پرمصرف و محبوب بوده است، با استقبال خوبی مواجه شده اند. امروزه نیز مردم در کنار خریدهای مترقه خود همواره سعی می کنند قهوه و دمنوش را نیز در سبد غذایی خود داشته باشند. با توجه به پیشرفت تکنولوژی و اینترنتی شدن کسب و کارها این روزها حتی خرید اینترنتی قهوه و همچنین دمنوش نیز بسیار رواج یافته است که شما نیز می توانید این گونه خرید را تجربه کنید.
در مورد قهوه به این نکته هم توجه داشته باشید که بدلیل انواع بسیار متعدد و مختلفی که از برند آن در بازار موجود است، حتما آن نوعی را انتخاب کنید که از لحاظ اعتبار دارای معروفیت بیشتری باشد؛ اما انتخاب اینکه عربیکا باشد یا روبوستا بسته به سلیقه شماست.
تفاوت دمنوش با جوشانده
بعضی از مردم دمنوش را با جوشانده اشتباه می گیرند اما واقیت اینجاست که اغلب گیاهان دارای بافت سفت و سختی هستند که بدن قادر به هضم این بافت و دسترسی به ترکیبات مفید آن نمی باشد. در نتیجه برای آن که ما بتوانیم از این ترکیبات سودمند نفع ببریم با خیس کردن گیاه در آب، دم کردن یا جوشاندن به اثرات مهم آن دست می یابیم. البته باید بدانید دم کردن و جوشاندن گیاهان دو روش مختلف دارد و نوشیدنی حاصل از هر روش، خاصیت و تاثیر جدا از هر کدام بر بدن می گذارد.
فواید و مضرات دمنوش های مخلوط
هر نوشیدنی به طبع خود خوبی ها و بدی هایی دارد. شاید این پرسش مطرح شود آیا گیاهان یا میوههایی که برای تهیه چای گیاهی یا همان دمنوش با هم ترکیب میشوند، میتواند بر هم تاثیر منفی گذاشته یا از اثرات یکدیگر کاهش دهد؟
با توجه به این که بر اثر مخلوط کردن چند گیاه، خاصیت درمانی، اثرات تقویتکنندگی و آرام بخشی دمنوشها افزایش یافته و گاهی هم از میزان عوارض جانبی گیاهان کم میشود، اما باید بدانید در مواردی هم ترکیب اثر چند گیاه با یکدیگر میتواند از خواص دمنوش کاسته یا با ایجاد مسمومیت موجب بروز عوارض جزئی یا شدید در مصرفکننده شود.
تفاوت دمنوش کیسه ای با دمنوش طبیعی
استفاده مستقیم از گیاه با اینکه از محصول کیسه ای آن استفاده کنیم مقداری متفاوت است. با توجه به این که گیاهان دمکردنی به دو شکل کیسهای و باز در سطح بازار موجودند و هر کدام طرفداران مخصوص به خود را دارند، پیشنهاد میشود برخی گیاهان مثل دارچین، رازیانه و زیره را به شکل فلهای تهیه و خودتان به میزان مورد احتیاج پودر کنید، زیرا پس از خرد شدن، مواد موثر گیاه به مرور از بین میرود.
در مورد سایر دمنوشهای فلهای نیز چون از نظر کیفیت، رنگ و بو بیشتر قابل پیگیری است اگر از محل معتبری تهیه شود بهتر از انواع دمنوشهای کیسهای است، اما اگر مصرف دمنوش کیسهای برایتان آسان تر است انواعی را که به تاریخ تولید نزدیکترند انتخاب کنید. بدون شک باید گفت دمنوش، هم نوشیدنی هم دارویی بی نظیر است.
انواع دمنوش ها
دمنوش ها هر کدام خواص مخصوص به خود را دارند. قبل از آن که شما را با خواص برخی دمنوشهای گیاهی آشنا کنیم، باید بدانید برخلاف باور جامعه، دمنوش ها با جوشانده ها خیلی فرق میکنند. به عبارتی، دم کردن و جوشاندن گیاهان، دو روش گوناگون است که هر روش تاثیری جداگانه بر بدن میگذارد.
در ادامه قصد داریم چند مورد از معروف ترین دمنوش هایی را که در کشور ما نیز وجود داشته و بسیار هم محبوب می باشند، به شما معرفی کنیم؛ شما می توانید هر یک از این دمنوش ها را از عطاری ها، برخی داروخانه ها و البته فروشگاه های اینترنتی تهیه نمایید.
دمنوش چای کوهی
دمنوشی که از دل طبیعت استخراج شده باشد، مطمئنا خواصی بخصوصی دارد؛ مانند چاهی کوهی که بیشتر در مورد آن توضیح می دهیم. چای کوهی را میتوان در اغلب عطاریها پیدا کرد و بیشتر همراه سبزیهای صحرا در فصل بهار از کوه برداشت و خشک میشود. این چای بیشتر مورد اقبال اهالی محلی روستاها و آرامبخش، مقوی اعصاب، ضد حساسیت و بازکننده گرفتگی روده است و بدن را در مقابل امراض مقاوم تر می کند.
توصیه می کنیم در کنار مصرف چای کوهی، از چای سبز هم استفاده کنید؛ همانطور که می دانید چای سبز نیز دارای خواص درمانی فوق العاده ای است که پزشکان نیز همواره به مصرف مداوم آن تاکید داشته اند.
دمنوش گل همیشه بهار
دمنوش هایی مانند گل سرخ و گل همیشه بهار معمولا از گل برگ آن برای دم کردن استفاده می شود. براساس برخی تحقیقات جدید، دمنوش و عصاره گل همیشه بهار ترکیباتی دارد که برای سلامت شما بسیار مفید بوده و میتواند به سلولهای بدخیم و سرطانی هجوم بیاورد و سلولهایی را که در شکلگیری سرطان پوست، سرطان دهانه رحم و لوسمی مزمن (نوعی سرطان خون) نقش دارند، مهار کند. به باور پژوهشگران این دمنوش به موجب مقادیر زیاد ترکیبات فنولیک، خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدالتهاب نیز دارد، اما زیاده روی در مصرف کردن آن میتواند سمی و خطرناک باشد.
دمنوش مخلوط انرژی زا
از بین بعضی دمنوش ها جدا از خواص درمانی که دارند، نشاط آور هم هستند. این دمنوش ها میتوانند حاوی گشنیز، هل، دارچین، زنجبیل، میخک و جنسینگ باشد. جنسینگ نیروزا و مقوی میباشد و به عنوان گیاه جوانی در دنیا مشهور است و در بهبود حافظه و نشاط و تقویت قوای ذهنی و جسمی تاثیر زیادی دارد. میخک مقوی مغز است و از سرطان جلوگیری میکند. زنجبیل نیروبخش و مقوی معده و هل، معطر و مقوی بدن و دارچین نیز نشاط آور است است.
توجه داشته باشید که برای خرید دمنوش حتما به مراکز و فروشگاه های معتبر مراجعه کنید؛ به هر حال در بازار ممکن است دمنوش های مخلوط تقلبی نیز وجود داشته باشند!
دمنوش آلوئه ورا
عصاره آلوئه ورا هم بعنوان نوشیدنی محسوب میشود و هم از خود گیاه برای دمنوش نیز میتوان استفاده نمود. تاریخ نشان می دهد آلوئه ورا از کهن ترین گیاهان دارویی است که امروزه می شناسیم و استفاده از اثرات درمانی آن به ۶۰۰۰ سال قبل برمی گردد. چینی ها و مصریان باستان، از آلوئه ورا برای بهبود سوختگی، زخم و کاهش تب استفاده می کردند.
ژاپنی هایی که در معرض بمب اتمی قرار گرفته بودند هم از ژل آلوئه ورا برای درمان کردن زخم هایشان استفاده کردند. آنها دیدندکه زخم ها زودتر درمان می شود و از آنها اثر بسیار کمی به جا می ماند.
امیدواریم از مقاله ارائه شده راضی بوده باشید و ما نیز توانسته باشیم سهم کوچکی در افزایش آگاهی شما نسبت به این نوع دمنوش ها داشته باشیم. دمنوش مصرف کنید تا همیشه سالم بمانید.
منبع:
http://www.rss-news.ir