حکم چک بی محل چیست ؟
دانستنی هایی در مورد چک بی محل و این که مجازات آن چیست ؟ بازخوانی وظایف طرفین تعهد سند تجاری و سازمانها و نهادهای مرتبط میتواند در پیشگیری از ارتکاب تخلفات و جرایم مربوط با چک موثر باشد. در ادامه سلسله سوالات متداولی که با موضوع چک مطرح شده است را با هم می خوانیم
چک بیمحل یعنی چه؟ «محل» در چک چیست و منظور از آن چیست؟
برای پاسخ به این سوال بهتر است که از قسمت دوم آن شروع کنیم. در واقع «محل چک» همان گونه که از ماده 310 قانون تجارت قابل استنباط است، از وجوهی تشکیل میشود که صادرکننده چک نزد محالعلیه دارد. در عمل، محالعلیه چک همیشه یک بانک یا موسسه اعتباری مشابه آن است. امروزه بانکها علاوه بر وجوه نقدی، میزان اعتباری را با در نظر گرفتن شرایط خاص به صادرکننده چک تخصیص میدهند که این اعتبار نیز میتواند «محل چک» را تشکیل دهد. ماده 3 قانون صدور چک درباره ضرورت وجود محل چک صراحتا چنین مقرر داشته که: «صادرکننده چک باید در تاریخ مندرج در آن معادل مبلغ مذکور در بانک محالعلیه وجه نقد داشته باشد…». چرا که چک سندی است که به محض رویت محالعلیه باید پرداخت شود. به همین دلیل صادرکننده در زمان صدور چک باید محل آن را به صورت نقد و یا اعتبار قابل استفاده نزد بانک تامین کرده باشد. ضمن آنکه صادرکننده پس از صدور چک نیز نباید محل چک را شخصا دریافت یا آن را به شخص دیگری واگذار کند. با ارائه این توضیحات مفهوم «چک بیمحل» مشخص است. در واقع هرگاه صادرکننده چک در تاریخ مندرج در آن معادل مبلغ مذکور در بانک محالعلیه وجه نقد نداشته باشد یا پس از صدور چک تمام یا قسمتی از وجهی که به اعتبار آن چک صادر کرده به صورتی از بانک خارج كند یا دستور عدم پرداخت وجه چک را بدهد، اصطلاحا چک بیمحل یا بلامحل صادر شده است. متاسفانه صدور چک بلامحل از موضوعات مبتلابه جامعه است به طوری که امروزه اشخاص حقیقی و حقوقی بدون داشتن پشتوانه اقدام به صدورچک میكنند.
آیا چک بیمحل صحیح است یا چک پرداختنشدنی؟
چک بیمحل یا بلامحل را توضیح دادیم. اما چک پرداخت نشدنی جرمی متفاوت از جرم صدور چک بلامحل است و چنین نیست که یکی صحیح و دیگری ناصحیح باشد. ماده 3 قانون صدور چک به توضیح جرم صدور چک بلامحل پرداخته و ماده 10 این قانون جرم چک پرداخت نشدنی را شرح داده است. ماده 10 مقرر کرده است که: «هرکس با علم به بسته بودن حساب بانکی خود مبادرت به صدور چک كند عمل وی در حکم صدور چک بیمحل خواهد بود و به حداکثر مجازات در ماده 7 محکوم خواهد شد و مجازات تعیین شده غیرقابل تعلیق است»؛ بنابراین نه تنها جرم صدور چک بلامحل متفاوت از صدورچک پرداخت نشدنی است، بلکه قانونگذار مجازات متفاوتی را نیز برای آن درنظر گرفته است.
مجازات چک بیمحل چیست؟
اگرچه نبود محل در حین صدور چک باعث بیاعتبار شدن آن از نظر حقوقی نمیشود و صادرکننده در هر حال از نظر مدنی مسئول شناخته میشود اما جهت تعقیب کیفری و اعلام جرم صادرکننده باید یکسری شرایط شکلی از جمله تطابق تاریخ صدور واقعی با تاریخ مندرج در برگه چک وجود داشته باشد. با فرض وجود شرایط شکلی مذکور و عدم تحقق تکالیف صادرکننده چک طبق ماده 3 قانون صدور چک و نتیجتا ارتکاب جرم صدور چک بلامحل، ماده 7 قانون مذکور براساس مبلغ مرقوم در برگه چک مجازات حبس را در نظر گرفته است. بر این اساس اگر مبلغ چک کمتر از 10 میلیون ریال باشد مرتکب حداکثر تا 6 ماه حبس، اگر مبلغ چک از 10 میلیون ریال تا 50 میلیون ریال باشد از 6 ماه تا یک سال و چنانچه وجه چک بیش از 50 میلیون ریال باشد به حبس از یکسال تا دو سال و ممنوعیت از داشتن دسته چک به مدت دو سال محکوم خواهد شد و در صورتی که صادرکننده چک اقدام به اصدار چکهای بلامحل كرده باشد مجموع مبالغ مندرج در متون چکها ملاک عمل خواهد بود. اما طریقه پیگیری صدور چک بلامحل از راه کیفری و اعلام جرم تنها یک روش از روشهای احقاق حق است. دارنده چک علاوه بر این روش میتواند از طریق حقوقی و با تقدیم دادخواست به دادگاه صالح اقدام به وصول چک به همراه خسارات تاخیر تادیه و سایر هزینههای دادرسی کند و در صورت عدم پرداخت وجه با درخواست اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی و صدور حکم جلب، منتهی به زندانی شدن محکومعلیه خواهد شد. این ضمانتهای اجرایی هم در خصوص اشخاص حقیقی و حقوقی قابل اجرا خواهد بود.
برای مثال پروندهای که اینجانب اخیرا درگیر آن بودم. مدیر عامل تعاونی اتحادیه دامداران… اقدام به صدور چک بلامحل كرده بودند و نهایتا منجر به صدور حکم علیه این شرکت مبنی بر پرداخت اصل وجه چک به انضمام خسارات تاخیر تادیه و سایر خسارات قانونی شد، که به علت عدم پرداخت و تعلق خسارات ناشی از تاخیر تاکنون حدودا معادل مبلغ 000/000/000/1 میلیارد تومان شده و هر روز به آن اضافه نیز میشود. به علت مسئولیت تضامنی که قانونگذار در این خصوص برای صادر کننده و مدیران شرکتها به عنوان امضاکننده چک در نظر گرفته، در صورت عدم پرداخت از جانب آن شرکت میتوان از طریق اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی اقدام به جلب مدیرعامل كرد. ضمن آنکه در شرایطی میتوان برای مدیر مسئولیت کیفری در نظر گرفت. در واقع آثار صدور چنین چکهایی برای مدیران بسیار سنگین خواهد بود و مدیران باید به این مهم توجه داشته باشند که به علت نماینده بودن ایشان از آنها سلب مسئولیت نخواهد شد.
این جرم چه مجازاتهای تکمیلی و تبعی دارد و چه محرومیتهای اجتماعی به دنبال میآورد؟
علاوه بر مجازاتهای مذکور طبق ماده 21 قانون صدور چک، بانکها مکلفند همه حسابهای جاری اشخاصی را که بیش از یک بار چک بلامحل صادر کرده و تعقیب آنها منتهی به صدور کیفرخواست شده باشد، ببندند و تا سه سال به نام آنها حساب جاری دیگری باز نكنند. مسئولان شعب هر بانکی که به تکلیف فوق عمل نكنند حسب مورد با توجه به شرایط و امکانات و دفعات و مراتب جرم به یکی از مجازاتهای مقرر در ماده 9 قانون رسیدگی به تخلفهای اداری توسط هیات رسیدگی به تخلفات اداری محکوم خواهند شد.
یکی از مجازاتهای پیشبینی شده برای صدور چک بیمحل محرومیت صادر کننده از داشتن دسته چک است؛ آیا این مجازات اجرا میشود؟
البته، همان طور که شرح داده شد، بانکها هم طبق قانون صدور چک و هم بنا بر ماده 4 آییننامه تعیین ضوابط و مقررات مربوط به محرومیت اشخاص از افتتاح حساب جاری و چگونگی پاسخ استعلام بانکها موظف به این مهم بوده و حتی گاه سختگیریهای بیشتری نیز در این مورد از جانب بانکها دیده شده است. در مواردی که شخصی به وکالت یا نمایندگی از سوی دیگری چک بدون محل صادر میکند، مانند مثالی که آورده شد و مدیر عامل از جانب شخص حقوقی اقدام به صدور چک كرده بود، در این مورد میتوان حساب خود مدیر را به عنوان صادر کننده چک و شخص حقوقی را به عنوان مسئول تضامنی مسدود کرد.
آیا بانک مرکزی فهرستی از صادرکنندگان چک بیمحل برای اعمال محرومیتهای بانکی تهیه میکند؟
بله، طبق تبصره یک قانون صدور چک و ماده 3 آییننامه صدرالاشعار بانک مرکزی مکلف است با دریافت فهرست مشخصات اشخاصی که تعقیب آنان در ارتباط با صدور چک بلامحل منتهی به صدور کیفرخواست شده، فهرست اسامی و مشخصات اشخاص مشمول ماده 21 اصلاحی قانون صدور چک را تهیه کرده و در پایان هرماه طی بخشنامهای به بانکهای کشور ابلاغ كند.
آیا در لایحه تجارت به جنبههای کیفری چک هم پرداخته شده است؟ این لایحه چه تغییری نسبت به قوانین کنونی در این زمینه دارد؟
بله. در لایحه قانون تجارت بعد از اینکه در ماده 230 به شرح تکالیف صادرکننده چک میپردازد در ماده 231 مجازات در نظر گرفته شده برای صادرکننده چک بلامحل را بیان میکند. درخصوص بخش دوم سوالتان باید گفت در لایحه تغییراتی نسبت به مجازاتهای عنوان شده در قانون صدور چک ایجاد شده و به نوعی تعدیل صورت گرفته است. برای مثال اگر مبلغ چک از 10 میلیون ریال تا پنجاه میلیون ریال باشد، مجرم به حبس از 3 ماه و یک روز تا یکسال محکوم و بر حسب مورد به پرداخت جزای نقدی معادل یک چهارم وجه و ممنوعیت از داشتن دسته چک با توجه به میزان حبس محکوم میشود.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
امام رضا علیه السلام :
فرمود: شیعیان ما کسانى هستند که تسلیم امر و نهى ما باشند، گفتار ما را سرلوحه زندگى (در عمل و گفتار) خود قرار دهند، مخالف دشمنان ما باشند و هر که چنین نباشد از ما نیست.
با سلام
خیلی سپاسگزارم از مطالبتان
ملکی
به نظر من یکی از مسخره ترین قوانین چک در ایران داره برگزار میشه چون شما اگر تو بازار با این تفاسیری که گفتید همینجوری دیگه اعتمادی وجود نداره چه به اینکه چکی برگشت بخوره وطرف حساب واسش مهم نیست که برگشت خورده چون اگر قرار باشه دنبال یک چک مثال به مبلغ 5000 میلیون شما بری تا شما به پول خود برسی اول اینکه تاوان اون پنج میلیون رو خودت باید بدی چرا برای اینکه شما مواد اولیه خریدی تبدیل به یک جنسی کردی و فروختی چک رو گرفتی حالا بی محل است پس باید خودت جبران کنی 2 اینکه صاحب چکها می دونن تا شما بری دنبال کار شکایت و کار های اداری ان حداقل 6ماه اتلاف وقت داری برای همین خیلی راحت میگن برو هر کاری دوست داری بکن 3 این یک سوال است چرا از دارندگان چک ضمانت نامه دریافت نمی شود
میشه کمک کنید دوازده میلیون چک دارم خواهش التماس کرد که برگشت نزنیم الان یکی دوماهی از تاریخ چک گذشته میگه نمیدم دیگه نمیشه برگشت زد آیا زمان محدود داره؟؟میشه مراحلشو بگید؟
ممنون از مطالب خوبتون پیشنهاد میکنم لینک زیر را هم که در مورد چک هست ملاحظه کنید.
https://goo.gl/wE25oK
قانون چك خيلى بى ارزشه چك توافقى هست اطمينان دارى به طرف جنس بده معامله كن ندارى مقصر اصلى خود شخص چك گرفته فرداى هـيچ كس رو نميشه پيش بينى كرد چون در كسب بازار مثل زنجير همه به هم وصل هستن يكى زمين ميخوره ١٠٠ نفر گرفتار ميشن اين شخص رو بايد كمكش كرد به هر شكلى مى تونه جواب مردم رو بده بره زندان ١ ريال هم نميده وقتى ميده كه زندان نره وقتى رفت هـيچى نميده مالى هم نداره با اعسار مطلق راحت مياد بيرون كسى جرات نداره سمتش بره!!!!
چک شیطونه اقایون خانوما اصلا سمت چک نرین همین چک منو به خاک سیاه نشونده